Historia

Juana Condesa Lluch obri una escola gratuïta per a les filles de les ‘obreres’ al carrer Viana de València. És el primer pilar d’un projecte d’acolliment, servei i suport a les classes menys afavorides que desitgen per als seus fills una educació cristiana.

El col·legi es trasllada al carrer Arxiduc Carles. El carisma de la Mare Juana María s’expandeix per altres zones, en les quals també predomina la classe obrera.

S’inaugura el col·legi actual, al carrer Aiora. Les àmplies i lluminoses instal·lacions ajuden l’obertura d’horitzons i a formar des de la llibertat, la justícia i la pau.

Es beneeix la Capella del col·legi. Per a Juana María la vida només tenia sentit viscuda des de Déu; formar és ensenyar a viure des del més autèntic d’un mateix, des de la trobada amb el Totpoderós.

S’implanta un cicle de Formació Professional. En crear aquest cicle ens arrelem plenament amb el carisma congregacional preparant als joves per a exercir amb dignitat el seu treball.

Comença l’escolarització mixta. Educar conjuntament a xiquetes i xiquets implica assumir el repte de formar des de l’equitat i el respecte a la diferència que faciliten la integració en la societat.

S’implanta el Batxiller. La nostra educació abasta totes les etapes del creixement acompanyant processos integrals d’aprenentatge i motivació.

S’introdueixen les noves tecnologies: els llibres electrònics. Sense perdre les nostres arrels humanes i cristianes ens obrim a una educació innovadora i creativa.

Congregació

Juana María Condesa Lluch va nàixer a València en 1862. Amb 18 anys i en plena revolució industrial, es va mostrar més que sensible davant un grup de dones. Va saber interpretar la seua tristesa, necessitat, desemparament i també la seua tendresa. I així va fer, acollir a dones sense recursos, que interpel·laven amb la seua mirada. En fàbriques i en condicions inhumanes, treballaven un dels materials més agradables al tacte, un material que compartia amb aqueixes dones les seues qualitats, la subtilesa, la suavitat i la fortalesa. Era la seda.

Prompte Juana María va entendre la seua missió. Després de l’obertura d’una casa d’acolliment, els va oferir condicions dignes. Formació humana i cristiana, a més d’una escola per als seus fills, va fer que les dones trobaren sentit a les seues vides i amb elles, també la vida de Juana María.

Amb aquest carisma va fundar en 1884 la Congregació de les Esclaves de María Inmaculada, conegudes llavors com a “protectores de les obreres”. Juana María Condesa va morir el 16 de gener de 1916, però el seu llegat continua viu.

Les seues restes mortals reposen a la Casa Generalicia a València. Va ser beatificada per sant Joan Pau II en 2003.

La Congregació ha vist la seua expansió al llarg dels anys. En l’actualitat, es troba present en set països de tres continents: Espanya i Itàlia a Europa; Xile, Panamà, el Perú, Guatemala, a Amèrica i en 2022, Kenya a Àfrica.

Igual que la mare Juana, reconeixem la necessitat d’adaptar-nos al canvi i comunicar amb el llenguatge dels nostres temps. La dona que ens va inspirar, Juana María Condesa, es va avançar al seu i va arriscar. La seua figura i el seu discurs continuen vius, perdurant durant generacions.

Naveguem junts remant mar endins i recordem sempre que arriscar no és perdre llibertat.

Instal·lacions

SALA D'ACTES

MENJADORS (3)

SALA DE JUNTES (3)

CAPELLA GRAN

ORATORI

SECRETÀRIA

PISTES ESPORTIVES

PATI

SALA APA

SALA VÍDEO

SALA PROFESSORS

AULA PEDAGÒGICA

SALA INFORMÀTICA

BIBLIOTECA PRIMÀRIA

LABORATORI

SALA

PAVELLÓ ESPORTIU

CAPELLA

BIBLIOTECA ESO BATXILLER

PATI INFANTIL